keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Rintojen pienennys julkisella - hinta, vaatimukset ja prosessi



Ajattelin kasailla yhteen hieman rintojenpienennysleikkauksen vaiheita julkisella puolella. Tässä siis hinta, leikkauskriteerit ja leikkausprosessin vaiheet. Ne perustuvat omaan kokemukseeni, esimerkiksi toipumisohjeet voivat vaihdella sairaalasta ja lääkäristä riippuen.

Oma toipumisurakkani alkaa olla jo voiton puolella, mutta tässä siis yhteenvetoa koko prosessista siten kuin se minun kohdallani meni!

Leikkaukseni hinta

  • Ylimääräiset tukiliivit 48,90 €
  • Kela-taksi sairaalaan 25 €
  • Yhden yön osastohoito 97,80 € (perustuen omaani Lohjan sairaalassa)
  • Käynti haavapolilla 32,70 €
  • Tämän lisäksi voi joutua ostamaan kipulääkkeitä, haavateippiä, sidetaitoksia yms. 
  • Uusia rintaliivejä, ehkä myös uusia vaatteita :)

Leikkauskriteerit

Julkisella puolella rintaleikkauksia ei jaella kenelle tahansa, vaan sen saamiseen on oltava riittävän painavat perusteet. Sosiaali- ja terveysministeriön laatimilla pisteytysohjeilla arvioidaan leikkauskelpoisuutta (lähde).

Rinnan koko: kaulakuoppa-nänni (jugulum-mamilla) mitta
40 pistettä Alle 27 cm
50 pistettä 27-31 cm
60 pistettä Yli 31 cm

Niska- ja hartiaoireet
0-20 pistettä Kun painoindeksi* on alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi on 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi on yli 35

Toimintakyvyn rajoittuminen
0-20 pistettä Kun painoindeksi alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi yli 35

Leikkaukseen pääsyn rajana on 50 pistettä, mutta leikkauksen esteenä voi olla esimerkiksi ylipaino tai muut syyt. Harkinta on siis tapauskohtaista.

Itselläni pisteet ylittyivät railakkaasti, sillä saan rinnan koosta jo pelkästään 50 pistettä. Mitään pistearvostelua lääkäri ei minulle antanut, mutta mitta kaulakuopasta nänniin mitattiin terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Minulla on painoindeksi alle 30, ja oli myös niska- ja hartiaoireita sekä toimintakyvyn rajoittumista.


Leikkausprosessin vaiheet

  1. Terveyskeskuslääkärin vastaanotto. Varasin lähiterveyskeskuksestani ajan terveyskeskuslääkärille juttelemaan leikkaustoiveistani. Sain ajan noin kuukauden päähän. Lääkäri mittaili, sovinko leikkauksen kriteereihin ja kyseli, miksi haluan leikkauksen. Kävimme läpi myös leikkauksen riskejä ja haittavaikutuksia. Tk-lääkäri laittoi minulle tämän jälkeen lähetteen keskustelemaan kirurgin kanssa.
  2. Plastiikkakirurgin vastaanotto. Muutama kuukausi tk-lääkärin tapaamisen jälkeen pääsin keskustelemaan plastiikkakirurgin kanssa. Siellä käytiin läpi suurin piirtein samat asiat kuin edellisellä vastaanotolla, ja lisäksi rintani valokuvattiin. Kirurgi teki lopullisen päätöksen jonoon pääsystä, ja sain lähetteen leikkaukseen. Tapaamani kirurgi oli eri henkilö kuin se joka minut lopulta leikkasi.
  3. Leikkausjono. Kiireettömissä leikkauksessa jonon pituus on enimmillään 6 kuukautta, itse sain leikkausajan noin 4 kuukauden päähän jonoon pääsemisestä. Leikkausaika ilmoitetaan noin kuukauden varoitusajalla, ellei sairaalasta tarjota peruutusaikaa. 
  4. Leikkausta edeltävät tutkimukset. Ennen leikkausta annetaan ajanvaraus verikokeisiin sekä mammografiaan tai rintojen ultraääneen. 
  5. Leikkaus. Sairaalaan saapumisaika ilmoitettiin edellisenä päivänä, ja ohjeet valmistautumiseen tulivat ennakkoon postissa. Sairaalassa ylle vaihdettiin sairaalavaatteet, ja sitten mentiinkin jo leikkaussaliin ja nukutukseen. Leikkauksen jälkeen rinnat ovat paketissa, kädessä on kanyyli ja rinnoissa ehkä vielä dreenit. Minulla oli myös virtsakatetri. Kipulääkkeet ovat voimakkaita, eivätkä kivut sairaalassa olleet pahoja, mutta lääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia. Sairaalassa olin itse ainakin leikkauksen jälkeen yhden yön. Leikkauksen jälkeen rinnat ovat turvonneet ja mustelmaiset, ja saattavat vaikuttaa oudon pulleita rinnan yläosasta, mutta ne asettuvat ajan kanssa.
  6. Sairasloma ja toipumisohjeet. Tavallinen sairasloma rintaleikkauksesta on 4 viikkoa. Tukevia liivejä tulisi pitää yötä päivää 4 viikkoa, raskas liikunta ja nostelu on kielletty myös 4-6 viikkoa. Kuukauden ajan on suositeltavaa nukkua selällään. Käsien liikeratoja voi harjoittaa rauhallisesti alusta alkaen.
  7. Ompeleiden poisto. Nännit ommellaan sulamattomilla tikeillä, jotka poistetaan haavahoitajan luona. Itselläni tämä tapahtui viikon päästä leikkauksesta. Samalla vaihdetaan haavateipit. Sulavia ompeleita voi puskea haavoista ulos myöhemmin, ja niitä voi nyppiä pois desinfioiduilla pinseteillä, tai leikata juuresta lyhyeksi desinfioiduilla kynsisaksilla.
  8. Haavateippien vaihto. Itse sain neuvon pitää teippejä kuusi viikkoa ja vaihtaa ne viikon välein. 
  9. Mahdolliset komplikaatiot. Pienet komplikaatiot kuten aukileet ovat tavallisia ja helposti hoidettavissa omin voimin. Aukileisiin sain itse ohjeet pitää aukileen kohdalla apteekista saatavaa rasvalappua teipin alla. Lappu vaihdetaan päivittäin ja aukileen alue suihkutetaan vedellä puhtaaksi, tätä tehdään kunnes aukile on umpeutunut tai ei enää eritä mitään. Aukileen tai haava-alueen tulehdukseen voi saada antibioottikuurin.
  10. Jälkikontrolli. Noin kuukauden päästä järjestetään kirurgin jälkikontrolli. Itselläni se on noin kuuden viikon päässä leikkauksesta.
  11. Lopullinen muoto ja arpien vaaleneminen. Saamieni ohjeiden mukaan rintojen lopullista muotoa voi arvioida vasta jopa puolen vuoden päästä leikkauksesta, ja arvet vaalenevat 1-2 vuoden ajan. Aukileita voi tikkien ulos puskiessa ilmestyä vielä aktiivisen toipumisajan jälkeenkin. 

 

Mikä muuttui, kannattiko?

Leikkauksen jälkeen rintojeni koko pieneni 85F:stä 85C:hen. Mitta kaulakuopasta nänniin lyheni 31 senttimetristä 20 senttimetriin. Rintaliivien ja vaatteiden ostaminen muuttui helpommaksi, rintaliivit eivät enää paina hartioita ja liikunta tuntuu helpommalta. Itsetunto on kohentunut ja uusi peilikuva herättää iloa. Olen kaikin puolin tyytyväinen leikkaukseen.

Kuvasta kiitos Unsplash.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti